Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Το σύμβολο του χθες, η Ελλάδα του αύριο


Έβλεπα προχθές τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Ομολογώ πως μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί δεν είχα παρακολουθήσει καθόλου την πορεία της κατασκευής του. Ομολογώ, επίσης, πως τώρα που το βλέπω ολοκληρωμένο, έχω εντυπωσιαστεί.
Όι βάσεις είχαν τεθεί αρκετά χρόνια πριν, όταν το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και το πάθος όλων των Ελλήνων γινόταν παγκοσμίως γνωστό. Η ιδέα ενός μουσείου που θα μας ταξιδεύει στους αιώνες μέσα απ΄τα αγάλματα, τις τοιχογραφίες, τα αγγεία και κάθε τι που θυμίζει την κοιτίδα του πολιτισμού, διατρέχοντας πάνω από 3.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού. Η κληρονομιά μιας χώρας που είχε το πλέον θαυμαστό παρελθόν, αλλά όχι το μέλλον που της άξιζε.
Από την άλλη βέβαια είναι φανερό πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει μπει σε μια νέα εποχή. Δεν είναι πια η χώρα των βαλκανίων, αλλά η Ελλάδα της Ευρώπης.
Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, μήκους 2.252 μέτρων, αποτελεί τεχνολογικό θαύμα καθώς είναι το δυσκολότερο κατασκευαστικό έργο του κόσμου, στην κατηγορία του. Η τεράστια Εγνατία οδός που όταν ολοκληρωθεί θα εκτείνεται σε μήκος 670 χλμ, εννώνοντας την Ηγουμενίτσα με τον Έβρο διασχίζοντας σχεδόν όλη τη Μακεδονία. Το, εντελώς, ανακαινισμένο ΟΑΚΑ και η πεζογέφυρα-έργο τέχνης της λεωφόρου Μεσογείων. O κόμβος του Φαλήρου, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Και φυσικά το ολοκαίνουριο μουσείο της Ακρόπολης, το ομορφότερο και σημαντικότερο μουσείο του κόσμου. Το τελευταίο, σήμερα, αποτελείται από 25.000 τμ και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους 14.000τμ, δέκα φορές μεγαλύτερους απ΄ότι στο παλιό μουσείο.
Στη οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, νοτιοανατολικά του Βράχου της Ακρόπολης και σε απόσταση 300 μέτρων απ΄αυτή, στεγάζεται πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Και που με την επιστροφή των μαρμάρων το όραμα αυτό θα πραγματοποιηθεί.


by Chris Kar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ 2009